Välkommen till oss under Matrundan 2019

Här kan du läsa vad Österlen Kokkonst bjuder på under årets Matrunda .
Tänk på att om du vill vara med på vinprovning eller matlagningskurs vill vi att du förbokar deltagande.

Nedan kan du också läsa om naturviner som allt fler efterfrågar. Fler restauranger serverar naturviner och på senare tid har Systembolaget utökat sortimentet.

Varje dag under Matrundan finns köttbonden Ingrid Nilsson från Grevlunda Meat Box på plats och säljer nötkött. Här får du veta mer om hennes och familjens uppfödning, och söndagens matlagningskurs där du får lära de mer om att tillaga kött.

Program för de fyra dagarna

Torsdag 30 maj

11.00-14.00 Vi serverar vår genuina och uppskattade österlenska tapas-tallrik lagad på råvaror från lokala matproducenter. Pris: 150 kronor.

11.00-14.00 Handla hängmörat och smakrikt nötkött från Grevlunda Meat Boxes. Köttbonden Ingrid Nilsson berättar om sin uppfödning av naturbetesdjur och lär dig allt om bra kött.

14.00-16.00 Föredrag och provning av naturviner. I anslutning till provningen serveras vår tapastallrik. Pris: 375 kronor per person. Måste förbokas. Begränsat antal platser.
Mer information om naturviner och vinprovningen längre ned på sidan.

Fredag 31 maj

11.00-16.00 Vi serverar vår genuina och uppskattade österlenska tapas-tallrik lagad på råvaror från lokala matproducenter. Pris: 150 kronor.

11.00-15.00 Handla hängmörat och smakrikt nötkött från Grevlunda Meat Boxes. Köttbonden Ingrid Nilsson berättar om sin uppfödning av naturbetesdjur och lär dig allt om bra kött.

Lördag 1 juni

11.00-16.00 Vi serverar vår genuina och uppskattade österlenska tapas-tallrik lagad på råvaror från lokala matproducenter. Pris: 150 kronor.

11.00-15.00 Handla hängmörat och smakrikt nötkött från Grevlunda Meat Boxes. Köttbonden Ingrid Nilsson berättar om sin uppfödning av naturbetesdjur och lär dig allt om bra kött.

Söndag 2 juni

11.00-16.00 Matlagningskurs med köttbonden Ingrid Nilsson från Grevlunda Meat Boxes. Upptäck hängmörat naturbeteskött och lär dig laga mustiga grytor och smakrika stekar. Begränsat antal platser. Föranmälan. Pris: 500 kronor per person. Mer info om Grevlunda Meat Boxes nedan.

Naturviner och vinprovning
Torsdag den 30 maj kl 14-16

Under Matrundan arrangerar vi en föreläsning och provning av fem olika naturviner. Rudolf Sillén, Naturvinsakademien, håller i föreläsning och vinprovning. Under föredraget berättar han om skillnaderna mellan naturviner, ekologiska viner och vanliga viner.

– Naturviner är tillverkade utan användning av bekämpningsmedel och kemiska tillsatser. Jäsningen sker med enbart druvans vildjäst. Naturvin kan sägas vara äkta vin utan manipulation.

Under föredraget berättar Rudolf Sillén om tillsatser i vanliga viner.

– Innan 50-talet var de flesta viner gjorda av ett minimum av tillsatser. Även ekologiska viner innehåller i dag tillsatser för att manipulera smak och arom, säger han.

Efter föredraget provar vi ett mousserande naturvin, tre röda naturviner och ett vitt naturvin. Vinerna kommer från certifierade vingårdar i Frankrike, Italien och Spanien.

I anslutning till provningen serveras vår tapas-tallrik. Pris: 375 kronor per person. Måste förbokas. Begränsat antal platser.

Matlagningskurs och köttskola med Ingrid från Grevlunda Meatboxes
Söndag den 2 juni klockan 11.00-16.00

Köttbonden Ingrid Nilsson föder upp naturbetesdjur. Nu har hon startat företaget Grevlunda Meatboxes och säljer köttlådor till privatpersoner. Under Matrundan finns möjlighet att laga hängmörat kött från djur som betat på österlenska hagmarker och ängar, och därmed bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap.

Ingrid finns på plats under matlagningskursen och berättar om familjens uppfödning och lär dig mer om kött. Det finns också möjlighet att köpa en köttlåda.

Anmälan till Österlen Kokkonst om du vill deltaga i matlagningskursen. Vi kommer att laga många härliga rätter, såväl klassiska långkok som mer exotiska kötträtter.

Kursen avslutas med att vi äter tillsammans. Begränsat antal platser. Pris: 500 kronor per person.

Mer om Ingrid och Grevlunda Meatboxes.

Ingrid Nilsson driver sedan många år familjejordbruk tillsammans med sambon Bengt Persson. Numera är även dottern Nanna sysselsatt i företaget liksom hennes sambo Oscar, samt Bengts bror Bo. När tillfälle ges jobbar även dottern Nelly i lantbruket.

Idén till att sälja köttlådor fick Ingrid för tre år sedan då slaktköerna var väldigt långa. Men det dröjde tills sommaren 2018 innan hon sjösatte sina planer.
– Det var torkan förra sommaren med foder- och halmbrist som satte igång de här tankarna igen. Vi levererade de första köttlådorna sommaren 2018. Målet var att sälja fem kvigor per år. Efter åtta månader har vi redan sålt tio kvigor. Det har gått fantastiskt bra och det är väldigt trevligt att träffa alla kunder då vi levererar kött hem till dem.

På familjens gårdar i Grevlunda och Tågarp föder man upp dikor som betar naturbeten på Österlen. Produktionen är konventionell med minsta möjliga användning av bekämpningsmedel. Betesmarkerna drivs helt utan handelsgödsel. På åkermark där vall odlas används handelsgödsel. Grovfoder, som ensilage, produceras på familjens gårdar.

I lantbruket finns 170 moderdjur av raserna Charolais, Simmental, Aberdeen Angus, Hereford och Limousin.
– De olika raserna korsas för att få fram hållbara, friska och harmoniska djur. Djuren vistas på tolv olika betesområden på Österlen, säger Ingrid.
Vid 22 månaders ålder skickas djuren på slakt till Strömbecks Gårdsslakteri som ligger ett par mil från Grevlunda. Där hängmöras djuren under 12 dygn. Därefter vakuumpackas köttet i konsumentstora förpackningar.
– Vi har fått mycket beröm för vårt välsmakande och möra kött. Det är hängmörningen som är så viktig. Mycket av det kött som säljs i affärerna är inte hängmörat mer än någon dag. Tyvärr är det så att de stora slakterierna packar köttet alldeles för snabbt och det hängmöras inte tillräckligt länge för att bli bra, säger Ingrid.

Smaksafari sommaren 2019

Vill du uppleva något annorlunda i matväg rekommenderar vi vår Smaksafari. Under Smaksafarin får du lära känna den österlenska måltidskulturen och bygdens traditioner kring mat och dryck.

Under rundvandringen på vår gård får du provsmaka lokala maträtter som var vanliga på Österlen förr i tiden. Smaksafarin avslutas med en buffé tillagad av traktens råvaror.

2019 kommer Smaksafari att arrangeras söndagarna den 30 juni och den 28 juli. Pris 495 kronor per person.

Grupper om minst 15 personer kan boka Smaksafari till rabatterat pris. Smaksafarin för grupper arrangeras då på överenskommen dag.

Det går också bra att köpa ett presentkort till Smaksafarin.

Observera att deltagande i Smaksafarin måste förbokas.