Njut av lokalproducerade ostar från norr till söder

Få länder har historiskt sett haft så många slags hårdostar som Sverige. Dessvärre försvann många av dessa hårdostar under de år några få stora mejeriföretag dominerade osttillverkningen i landet.

Men nu har något hänt. Sedan 20 år tillbaka ökar antalet gårdsmejerier från norr till söder. De hantverksmässigt tillverkade ostarna blir allt fler. Inte bara hårdostarna, utan också dessertostar och färskostar.

På Österlen Kokkonst älskar vi svenska ostar, och i gårdsbutiken säljer vi ett antal av dessa delikatesser som alla har sin egen terroir, smakkaraktär, beroende på platsen och klimatet där djuren betat.

Är ni en grupp om minst tio personer är ni välkomna att kontakta oss för ostprovning.

Kocka på Österlen Kokkonst

På vår gård finns ett stort lantligt matlagningskök där många kan laga mat samtidigt. Österlen Kokkonst är en mötesplats för matintresserade som vill bli kunnigare och mer kreativa där hemma.

Gemensamt för alla våra kurser är att vi jobbar med råvaror av högsta kvalitet och lokalproducerat i möjligaste mån. För oss är det viktigt att lära ut vad som verkligen är bra mat.

Så här går det till vid våra kurser:

Under ett par timmar lagar ni mat tillsammans. Självklart kommer du att få tillfälle att lära dig massor om råvaror och matlagningsteknik.

Efter matlagningen är det dags att slå sig ner för att äta tillsammans, i vår trivsamma matsal. Självklart väljer ni dryck efter tycke och smak.

Träffa andra matglada – gå en matlagningskurs

Vi ordnar kurser för er som vill lära mer om matlagning. Det kan vara kurser i vegetarisk matlagning, husmanskost, skånska klassiker eller bakning.

Håll utkik på vår På gång-sida här på hemsidan. Eller följ oss på Facebook och Instagram om du är intresserad av våra matlagningskurser.

Matlagningskurser för sällskap

Är ni en familj som vill överraska mamma med en häftig matlagningskväll där nära och kära lagar riktigt läckra vegetariska rätter. Lära dig laga veganmat med råvaror som är klimatsmarta, och som självklart tillgodoser ditt näringsbehov.

Eller sväva ut i det italienska köket med vännerna och gör er egen pasta och riktigt smarriga såser. Till det kanske ni bakar ett läckert bröd och gör en elegant dessert.

Då kan ni boka vårt kök för ett härligt matäventyr tillsammans.

Företagsevent med matlagning

Är ni ett företag som vill erbjuda personalen en riktigt inspirerande upplevelse? Hör gärna av er för offert för ett event. Kanske vill ni kombinera matlagningskursen med en konferens hos oss.

Catering – smakligt och generöst

Ibland räcker inte tiden.
Då hjälper vi gärna till med att ordna maten.
Vi lagar mat till såväl mindre som större tillställningar.
Vår filosofi är att mat ska lagas från grunden, och av lokala råvaror så långt det är möjligt.
Välkommen att höra av dig oavsett om du vill ha fin vardagsmat till det lilla föreningsmötet eller en elegant middag till den stora festen.
Vi gör även bufféer och festfat av olika slag.

Smaksafari – upplevelse om skånsk matkultur

 Följ med på en historisk matresa, där du får lära om skånska mattraditioner.Du guidas av Maria och Göran, som bor på gården. Under Smaksafarin kan du slå dig ner i vårt organgeri, allmogeträdgården eller örtagården, där du bland annat får lära dig vilka kryddor som var viktigast förr på de österlenska gårdarna.

Du får provsmaka rätter som ofta serverades förr, och du får lära dig varför grisen blev så viktig för skåningarnas mathållning.

Vi berättar varför spettkakan blev så populär på de skånska kaffeborden, och varför bovete som i dag är trendig vegomat var vardagskost hos många på landsbygden för länge sedan.

Efter rundvandringen serveras en buffé tillagad av råvaror från trakten.Läs mer under På gång-fliken vilka dagar vi arrangerar Smaksafari.

Är ni en grupp om 15 personer eller fler kan vi ordna Smaksafari vid andra tillfällen. Vänligen hör av er med förfrågan.

Matsal för fest och minnesstund

I vår ombyggda bondgård har vi en trivsam matsal med plats för 60 gäster.
Här arrangerar vi fester efter era önskemål.
Det finns också möjlighet att ordna minnesstunder.
Vi tar också emot bussgrupper.
Vi har fullständiga rättigheter.

Konferens

Planerar ni en konferens är Österlen Kokkonst ett bra val.
Vi erbjuder vällagad mat och en inspirerande miljö.
Konferensrummet är utrustat med projektor, trådlöst internet, och whiteboard.
Vi tar endast emot en grupp i taget och ni disponerar lokalerna på egen hand.